Educare – Put ka globalnom miru i sreći

"Obrazovanje ima dva aspekta; prvi se odnosi na spoljnje i svjetovno, koje nije ništa drugo nego stjecanje knjiškog znanja. U tom pogledu, u današnjem svijetu postoji veliki broj visoko učenih i kvalifikovanih ljudi. Drugi vid, kojeg nazivamo Educare, odnosi se na ljudske vrijednosti. Riječ Educare znači izvući nešto što se nalazi unutra. Ljudske vrijednosti prisutne su u svakom ljudskom biću; ne možemo ih zadobiti spolja. One se moraju polučiti iznutra. Educare znači iznijeti ljudske vrijednosti na van. ‘Iznijeti van’ znači sprovesti ih u djelo.” - Sathya Sai


"Educare" je riječ koja pokriva sve postojeće SSEHV programe podučavanja, uključujući i obuku u vještinama roditeljstva. Odnosi se na oživljavanje ‘Care’ (eng. briga) (i ljudskih vrijednosti) u svim sistemima obrazovanja. 
Ova riječ je izvedena iz latinske riječi ‘educere’, što znači izvući, jer mi izvlačimo vrijednosti prisutne u ljudskom biću, umjesto da bilo šta namećemo spolja. 

Praktično, educare se odnosi na sve programe podučavanja koji za cilj imaju pomoći čovječanstvu da izvuče osobine dobrote prisutne u čovjeku, te razumjeti unutrašnju strukturu ljudskog bića u odnosu na vanjski fizički svijet, kako bi se očuvala savršena ravnoteža. 

Educare prepoznaje da je život međuovisan i da smo svi građeni od istog materijala. To vodi razumijevanju koncepta prema kojem je vjerovanje da smo izolovani i odvojeni od svega, kad brinemo samo o sebi, obmana koja može voditi samo ka uništenju.

Naprimjer, danas mnogi svojim načinom života narušavaju svoje zdravlje i fizičku okolinu. Pogrešan način prehrane (nedavno je rečeno npr. da dolazi vrijeme kad će roditelji živjeti duže od svoje djece usljed porasta pretilosti kod mladih), alkohol, droge te visok nivo stresa imaju sve veći utjecaj na zdravlje. Trgovina, zarada i težnja za osobnim bogatstvom plaćaju se velikom cijenom uništavanja okoliša, što zauzvrat ima negativan učinak na živote ljudi (npr. viši rizik obolijevanja od raka usljed stanjivanja ozonskog omotača, zagađenje, hemikalije u lancu ishrane, itd.). 

Svrha educarea jeste ispraviti ovu neravnotežu. 

Educare se stoga odnosi na cjelovit sustav obazovanja koji pruža praktično znanje za življenje, a ne samo za zarađivanje. 

Educare prepoznaje da spoznaja jedinstva u raznolikosti jeste konačni cilj obrazovanja, koji će doprinijetu stvaranju boljeg svijeta, kako za ljude danas tako i za generacije koje dolaze.


  • Newsletter

  • Seminari