Sathya Sai EHV

Sathya Sai obrazovanje u ljudskim vrijednostima (SSEHV ili Sathya Sai EHV) je univerzalni nastavni program utemeljen na ljudskim vrijednostima, namijenjen djeci svih kultura i religija. 

Usmjeren na mlade širom svijeta, Sathya Sai EHV program u skladu s potrebama našeg vremena nastoji u djeci potaći ljudske vrijednosti prisutne u svakome. 

Ako želimo uzgojiti hrast, najprije moramo posaditi žir..

Sathya Sai obrazovanje u ljudskim vrijednostima je jednostavno strukturirano; njeguje univerzalne ljudske vrijednosti zajedničke svim kulturama i vjerovanjima, od prapočetaka do danas. Njegove temeljna karakteristika je čvrsto uvjerenje da istinsko obrazovanje predstavlja cjeloživotni proces, da je koncentracija suština obrazovanja a karakter njegov krajnji ishod, te da putem artikulisanog obrasca cjelovitog učenja ljudsko biće može posegnuti za uzvišenošću i postići puni razvoj svojih potencijala. 

I baš kao što moćni hrastovi izrastu iz malenih žirova, želimo li da u našem društvu vladaju mir i sreća, djecu od najranijih dana moramo izložiti utjecaju najviših ideala. Samo tako će njihov plemeniti karakter doći do izražaja i pomoći im da sazriju u obzirne i odgovorne odrasle ljude, koji će se vješto suočavati sa životnim izazovima, s pozitivnim stavom i unutarnjom snagom. 

Sathya Sai obrazovanje nema za cilj mladima pružiti samo vještine i znanje potrebne za stjecanje zarade, već im nastoji pružiti i neophodno moralno, etičko i duhovno razumijevanje života. Nudeći  koncept manje usmjeren na materijalno i poslovno a više na razvoj karaktera i obnavljanje osjećaja za ljudskost i vrijednost života, ovaj program nastoji doprinijeti razvitku nove paradigme u obrazovanju. Ona treba omogućiti ne samo akademski razvoj, već i stjecanje hrabrosti, samouvjerenosti i ideala, danas potrebnijih nego ikada prije. 

Budućnost našeg svijeta ovisi o svijesti njegovih ljudi. 

Sathya Sai obrazovanje nije usamljeno u nastojanju promicanja obrazovanja utemeljenog na vrijednostima. U tom pogledu širom svijeta postoje brojni hvalevrijedni napori. ‘Filozofija u učionici’ povezuje školu s ljudskom potragom za Istinom; ‘Empatija u učionici’ povezuje školu s ljudskom potragom za Ljubavlju. U školama se vrše istraživanja programa koncentracije i meditacije u školi, uporedo s istraživanjem novih vještina za pozitivno upravljanje emocijama, što školu povezuje s ljudskom potragom za Mirom, a svaki obrazovni pristup utemeljen na vrijednostima teži kvaliteti života zasnovanog na moralnim i etičkim vrijednostima, što školovanje povezuje s vrlinom Ispravnosti. 

“Istinsko obrazovanje ne priprema dijete da nauči samo zarađivati, već i da nauči kako život živjeti.”
Sathya Sai

  • Newsletter

  • Seminari