Ključna razlika

“Želeći omogućiti svom sinu, Svetaketuu, da okusi dašak Istine, svetac Udalaka Aruni posla dječaka da ubere crveni plod s banyanovog drveta. Kad mu dječak donese plod, otac reče: “Sad ga prepolovi”. Dječak učini kako mu je rečeno. “Šta vidiš unutra?” upita otac. “Veliki broj sjemenki.” “Uzmi jednu i presijeci je napola”, reče otac.
Nakon mnogo truda i strpljenja, Svetaketu uspje prepoloviti sićušnu sjemenku. “Šta vidiš?” upita otac. “Ništa, oče”. “Oh, sine moj, drvo poput ovoga ne može izrasti ni iz čega.” “Ali zaista, oče, u njoj nema ničega.” “To što ti zoveš ničim je ono što oči ne vide – ono nevidljivo iz čega izraste ovo ogromno drvo. To je moć, nevidljivi duh koji sve prožima i korijen je svega što postoji.” Chandogye Upanishade

SSEHV za cilj ima obrazovanje cjelokupne ličnosti djeteta te u obzir uzima suptilne nivoe ljudske svijesti. Naša sposobnost da percipiramo, razumijemo i izrazimo sebe može se unaprijediti i oplemeniti na fizičkom, emotivnom, mentalnom i intelektualnom nivou. Međutim, pored toga, postoji dublji oblik svijesti kojeg možemo naučiti prepoznati, razviti i slijediti. On je povezan s duhovnim aspektom ljudske prirode, kojeg ponekad nazivamo “srce” ili Savjest, a koji otvara vrata novim oblicima istraživanja. U tom svjetlu, SSSEHV karakterizira duhovna usmjerenost jer ovaj program ne samo da pruža informacije koje dolaze “spolja”, već želi na površinu izvući unutarnje znanje, neposredno s unutarnjeg izvora. Sathya Sai kaže, “Duhovnost traži da shvatimo da brojni potencijali u čovjeku potiču iz Duha, ne iz uma... i nastavlja, “Duhovnost znači ispoljavanje božanskog u čovjeku. Duhovnost je razumijevanje uloge Duha u svakodnevnom životu.” 

SSEHV ne pripada niti jednoj religiji i u skladu je sa svim kulturama i religijskim vjerovanjima. Njegova suština i univerzalni značaj mogu se usporediti s potencijalom male sjemenke, koja jednom posađena u lokalno tle, izraste u SSSEHV stablo koje cvjeta i daje plodove u skladu s datom okolinom, kulturom i tradicijom. 

  • Newsletter

  • Seminari