Trostruko pratnerstvo


DIJETE

Djeca su općenito dobra i voljna da obavljaju svoju dužnost i zablistaju u školi. Jedan od razloga njihovog lutanja i povremenog manjka discipline nalazimo u tome što odrasli često nisu dobar primjer istinoljubivosti i samokontrole. 

Djeca su u današnjem svijetu izložena brojnim utjecajima. Na njih ne utiču samo nastavnici i roditelji, već i okruženje, uključujući televiziju, filmove, internet, video, kompjuterske igrice, mobitele, i sl. U školi je većina učenika pod strašnim pritiskom da “uspiju” i polože ispite. Obrazovanje koje ne stavlja naglasak na razvoj karaktera, ili nije usmjereno na ljudske vrijednosti, dozvoljava da djeca odrastu bez znanja o tome kako se suočiti sa sobom i svijetom oko sebe, te sistemom lažnih prioriteta i vrijednosti. Djecu se obično podučava da biti uspješan znači željeti dobar posao i mnogo zarađivati prije nego željeti raditi za napredak društva i svijeta. 

NASTAVNIK

U oblikovanju budućnosti jedne zemlje najveću ulogu igra nastavnik. Od svih profesija njegova/njena je najplemenitija, najzahtjevnija i najvažnija. Ako je nastavnik posvećen i čist, to će pozitivno utjecati na hiljade djece, a nacija će imati dobrobiti od obrazovanih i karakternih muškaraca i žena. 

Dobri nastavnici su oni koji uviđaju vrijednost i važnost svog rada, a djecu koju podučavaju vole kao vlastitu. Kako bi djeca usvojila dobre vrijednosti, nastavnici te vrijednosti moraju prakticirati te biti primjer svojim učenicima. Ova se činjenica ne može dovoljno naglasiti. Nastavnik koji je ispunjen ljubavlju i zrači ljubaznošću, koji je skroman i strpljiv, odigrat će vrlo važnu ulogu u izgradnji dobrog karaktera svojih učenika. 

"Na svijetu postoji veliki broj obrazovanih i inteligentnih osoba, a opet se svuda susrećemo s velikom patnjom. Drevnih svetaca i mudraca prisjećamo se i danas jer su oni u svojim srcima nosili dobrobit Čovječanstva, a život im je bio ispunjen vrlinom. Nastavnik je svjetlost u svijetu.” Sathya Sai

RODITELJI

Disciplina je obilježje inteligentnog življenja. Roditelji ne bi smjeli dozvoliti djeci da se odmetnu od njihovog nadzora i lutaju naokolo bez kompasa i sidra. Mnogi roditelji maze i hrane svoju djecu, a zatim ih, u ime slobode, puštaju da sami biraju prijatelje i životna zadovoljstva. Vode ih da gledaju filmove ne obazirući se na utisak koji to ostavlja na njihove nježne umove. Zabavljaju prijatelje svoje djece, ali ne propituju začetke njihovih navika. Oni čak ohrabruju svoju djecu da piju i puše, ne znajući da će jednoga dana snositi posljedice za ono što čine.

Roditelji imaju izuzetno značajan utjecaj na umove djece. Njihov utjecaj na osobnost djeteta i njegovo ponašanje je primaran. Rane godine u životu najvažnije su u oblikovanju karaktera. Roditelji su prvi nastavnici, stoga je njihova uloga od suštinske važnosti. Oni imaju odgovornost da budi dobri uzori svojoj djeci, što znači da moraju prakticirati ono što bi željeli da njihova djeca slijede. Ako roditelji i nastavnici pruže pravi primjer, učenici će i samo postati modeli uzornog ponašanja.

  • Newsletter

  • Seminari