Vrijednosti

Između ljudskih vrijednosti i ljudske ličnosti postoji organska veza. Mentalna sreća proističe iz mira, mir proističe iz ljubavi, ljubav je povezana s nenasiljem, nenasilje je ishod ispravnosti, a ispravnost ne možemo ni zamisliti bez istine. Tako pet vrijednosti ljubavi, mira, nenasilja, ispravnosti i istine, koje se ispoljavaju u pet osnovnih aspekata ljudske ličnosti, čine latice jednog cvijeta. 

Vrijednosti Istine, Ispravnosti, Mira, Ljubavi i Nenasilja izučavaju se postepeno putem različitih načina na koje se ispoljavaju. 

“Danas čovječanstvo propada zbog nedostatka ravnoteže u životu. Ako budemo promicali ljudske vrijednosti, bićemo u stanju očuvati istinski životni sklad” 

Podvrijednosti


U ŠKOLI

Univerzalnost SSEHV-a čini ga prilagodljivim svim nastavnim programima te nudi zajedničko polazište za sva savremena kretanja u obrazovanju usmjerena na vrijednosti. Ono podržava Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija (čl. 26 – 10. decembar, 1948) koja glasi:

“Obrazovanje će biti usmjereno na puni razvoj ljudske ličnosti i jačanje poštivanja ljudskih prava i temeljnih sloboda. Promicat će razumijevanje, toleranciju i prijateljstvo među svim nacijama, rasnim ili vjerskim skupinama, te na taj način biti potpora aktivnostima Ujedinjenih nacija u održavanju mira.” 

   • Newsletter

  • Seminari